İzleyiciler

15 Mart 2017 Çarşamba

Bloglar Arası Röportaj




Ayol ne kadar da meraklıymışım birileri bana sorular sorsun, ben onları cevaplayayım. Sevgili annesinin prensesi'nin aklına sağlık, hem yeni bir blog arkadaşı kazandırdı bana hem de keyifli bir röportaj yaptırdı. 
Röportaj eşim tembelprenses, Elif Sağlık. Bloğundan okuduğum kadarıyla, ismiyle pek bağdaşmayan azimli, manevi konulardan haberdar, alımlı, ayakları yere basan genç bir arkadaşım. Güzel sorular sormuş. ama zor sormuş... :))) Günlerimi aldı cevaplaması :D


*Sizin için Tanrı nedir ? İtaat etmek ve iman etmek arasındaki fark nedir ?
Manevi konulardan bihaber oluşum beni oldukça rahatsız ediyor. Büyüklerden gördüğüm değil de, kendim araştırarak bulayım istedim bir şeyleri. Hani olması gereken de o ya. AÖF'ün ilahiyat bölümüne kaydoldum. Amanın ne kadar zordu, yapamadım, kaldı. Sonra makaleleri okudum, açık oturumları izledim, bloglar okudum. Her türü hem de. Ayşe Hür'ü de okudum, Cemalnur Sargut'u da.. Sevan Nişanyan'ı da okudum, Abdülaziz Bayındır'ı da.
Hoca Nasreddin der ya, "Hanım sen de haklısın" :D
Hiç uçlara gitmedim ama kafam karışmadı desem yalan olur.
Buraya yazdıklarım benim sorumluluğumda, kimseyi yanıltmak, kızdırmak vs  amacında değilim.
Tanrı'nın varlığına inanıyorum, ama semavi dinlerde "niye" diye sorduğum onlarca şey çıkıyor. Körü körüne inanmak -Taklid-i iman- yanlış deniyor ama tahkik ettiğinde cevapsız kalan ve o günün şartlarıyla açıklanamayacak bir sürü şey ortaya çıkıyor. Şüphe olmamasının doğru olduğu öğretiliyor ama bu durum da tahkik-i iman ile çelişiyor. Şu an'ımla ilk gençlikteki tanımlarım oldukça farklı. Gelecekte de düşüncelerimin ana başlıkları değişmese de, değişiklikler olacağını zannediyorum. Bana göre;
Tanrı, Allah, bence her şeyi yaratan. Sınav dünyasını yaratıp, bizi sınayan güç. O'ndan geldik, O'na döneceğiz.
İman etmek, Allah'a inanmak başlığı altında O'nu tanımak.
İtaat etmek, Allah'ın emirlerine uymak.
Biri düşünce, diğeri icraat özetle.
Bunlar, pek çok kişiyle ortak yanıtlar. Benim fikirler bunların alt başlıklarında değişiyor. Beki onları da bilahare konuşuruz. ;)

*İnsanın nefsini yenebilmesi sizin için ne ifade ediyor?
Nefs'i kendi özelimde, "içimdeki yaramaz, şımarık, asi kız" olarak tanımlıyorum. Büyük erenlerin nefsini terbiye etmek için çile çektiklerini hatırlarsak, benim tanımım çok sığ kalıyor ama düşüncem bu. Çok genel anlamıyla "yasak" olana verilen tepki olabilir mi acaba? Bu yasak yeri gelir, inanılan dine göre haram olan şey olur, yeri gelir uygulanan diyetteki yenmemesi gereken abur cubur olur. Dolayısıyla nefsi yenebilmek insanın inancı ve amaçlarıyla ilgili; ahiret hedefliyorsa dini yasakları çiğnemeyecek, sağlığı hedefliyorsa bilim insanlarının yasaklarına uyacak, güzelliği hedefliyorsa uzmanları dinleyecek falan falan.

*Kendinizi yeterince tanıyor musunuz ? Kendinizi seviyor musunuz?
İnsan içinde bulunduğu durumla, çevresindeki insanlarla, yaşadığı olaylarla değişiyor. Bu soruya "evet" diyenin yanıldığını düşünürüm naçizane. Böyleyim, şöyleyim, kesinlikle yapmam dediğim şeyleri mecburen yaptığım örnekler olduğuna göre, kendimi yeterince tanımadığımı söyleyebilirim. Genele bakınca hayır, tanımıyorum. Ama an için konuşuyorsak, evet tanıyorum. Ne severim, neye sinirlenirim, ne mutlu eder falan falan. Hiç bir zaman "şaşırdım, hiç böyle bir tepki vereceğimi beklemezdim kendimden" demedim. An içinde tutarlıyım ama genele bakınca büyük sapmalar var. :D
Şems-i Tebrizi' nin şu cümleleri cuk oturur benim itikatıma...
Allah, içte ve dışta her an hepimizi tamama erdirmekle meşguldür.Tek tek her birimiz tamamlanmamış bir sanat eseriyiz.Yaşadığımız her hadise, atlattığımız her badire eksiklerimizi gidermek için tasarlanmıştır.Rab noksanlarımızla ayrı ayrı uğraşır çünkü beşeriyet denen eser, kusursuzluğu hedefler.
Değişe değişe kusursuzluğa doğru gidiyoruz.

Kendimi seviyor muyum, evet seviyorum. Narsizmin en büyük belirtilerinden biri, "Herkes benim gibi olsa, dünya ne güzel olurdu" diye düşünmekmiş. Diyorum, ve gerisini yorumunuza bırakıyorum. 
Narsizm: Nar seven kişi
Hahhaha :D



14 yorum:

  1. Hahaaa espri anlayisina bak :) ayni benim kafadansiniz Bende ayniyim birileri sorsunda bende cevaplayaym haha :)

    Cevaplarinız güzeldi.Umarim ilk soruya vereceginiz cevap zamanla dahada net olur :) ondan geldik ona dönecegizzz :) bende cok arastirdim ve inancın kaybettirebilecegi birsy olmadigi icin neden kazanma ihtimalim varken kaybetme ihtimalimi seceyim ki diyorum hep :)

    Tesekkr ederim yaptiginiz icin 😘💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa ben teşekkür ederim asıl. Renk oldu bloguma :)
      İlk sorunun cevabını buldugumda hayatı da çözeceğim inşallah:)

      Sil
  2. Narsizm, nar seven kişi:)))ay ALlah da seni güldürsün:)))çok keyifle okudum, ilahiyat konularına meraklı olduğun için naçizane bir başka bakış açısını da yazmak istedim, ben de çok yeni keşfettim, 1-2 ay oluyor, tesadüfen bir twitte rastladım. aklıngözü diye arayınca çıkıyor tivitleri...
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy, Müjde Hanım. Okudum aklıngözü'nü. Tam devreleri yakmalık :D

      Sil
    2. Sorma:)) çok bilgili, araştırmacı biri olduğu kesin, tüm kutsal kitapları özellikle de Kuran'ı okumuş, hatmetmiş, incelemiş. Eski efsaneleri filan araştırmış devreler yanar gerçekten:)

      Sil
    3. Ya neredesin arkadaşım? Bir merhaba demek istedim, acaba yeni paylaşımları akışa mı çıkmıyor dedim önce (çok sık olan bir arıza çünkü)ama öyle değilmiş, gerçekten uğramamışsın bloğuna. Bu arada tanrı benim için nedir? düşünüyorum da...
      2 aylık bebeğe tecavüz edilirken
      kediye, köpeğe tecavüz edilir, yakılırken,
      Libya'ya, Irak'a, Suriye'ye, Yemen'e bombalar atılırken,
      İnsanları Hitler'in adamları gaz odalarında gazlarken
      yukarıdan seyreden ve "Yapsınlar, hesap günü cezalarını veririm" diyen görünmez varlık.
      :(

      Sil
    4. Müjde Hanım,
      Bu konuda elimden geldiğince çok araştırıp okuyorum. Açıklayabilecek bilgiye erişince cevap vereceğim yazınıza, sizin gibi düşünmüyorum ama tenkit edecek kadar da yetkin değilim.
      Yazdıklarınızın hepsi, Tanrı'nın değil, insanların yaptığı canilikler. Şimdilik diyebileceğim bu kadar. :(

      Sil
  3. Yalnız sorular çok sıkı olmuş anacım :D Cevaplar da tam benim kafadan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Di mi ya. :D
      Hem derin, hem zor.
      Cevapların ortak olmasına sevindim ;)

      Sil
  4. Cevaplarını büyük bir ciddiyetle okudum ve çok beğendim gerçekten. Tasavvuf dedim mi ilk aklıma gelen Şems ve öyle güzel sözleri, yol göstermeleri var ki. Benim kızım 16 yaşında ve küçüklüğünden beri yani aşağı yukarı 6-7 yaşından beri hep aynı şeyi söyler "ben Allah'tan korkmuyorum" ilk duyduğumda çok kızmıştım nasıl konuşuyorsun böyle diye söylediği söz beni çok etkilemişti ve daha o yaşta bunu düşünmesi beni çok şaşırtmıştı. "İnsan korktuğu şeyi sever mi? Ben Allah'tan niye korkayım ben onu çok seviyorum" demişti. İnanırmısın o günden beri ben de korkmuyorum Allah'tan sadece seviyorum sevdiğim için de yolundan ayrılmamaya çalışıyorum 🤗. Gerçekten cevaplarına bayıldım. Narsizim ile ilgili söz gerçekten hiç düşünmediğim kadar doğru. Tabii ben bu röportajı ve senin cevaplarını büyük bir ciddiyetle okurken sonun da kahkahayı patlattım yani 😀😀. Süpersin Kubad soruları soran tembel prensese de titizlikle cevapları veren sana da çok teşekkür ederim 😊. Ne çok konuştum değil mi dur sen kovmadan ben kaçayım sevgilerimle 😂😙❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy, çok konuş, hep konuş... Ben de ayıla bayıla okuyayım ❤❤
      Çok teşekkür ederim güzel yorumun için, yüzümde koca bir gülümsemeyle okudum.
      Kızının 6 yaşındaki o cevabından sonra şimdi nasıl bir genç kızdır çok merak ettim. Maşallah, ne mutlu sana. Çocuk o yaşta kavramış doğru biz yıllar sonra öğrenebildik ancak.

      Sil
  5. blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  6. Sorular da cevaplar da özenle hazırlanmış.Her ikinizin de emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil