İzleyiciler

26 Şubat 2018 Pazartesi

Bi'şey yapmalı... Hey!

Üniversitede sevdiğim bir hoca vardı, havadan sudan konuşurken "Çocuk Esirgeme Yurtlarını" ziyaret ettiğini öğrenmiş, "ben de size katılmak istiyorum" demiştim. "Tamam" demiş, haber vereceğini söylemişti. Beklemiş, beklemiş, hatırlatmış, yine söz almış, tekrar hatırlattığımda da, benim çok duygusal bir kız olduğumu, o ortamı kaldıramayacağımı, gönüllülük yapmak isterken, yaptığımın kendim için de, oradaki çocuklar için de kötülük olabileceğini duymuştum kendisinden.

Arada bir kaç girişimim daha oldu, ama lafta kaldı, icraata geçiremedim bir türlü.

Anlattığım konuşmanın üzerinden yaklaşık yirmi yıl sonra, annemle muhabbet sırasında laf lafı açtı, komşusuna geldi, komşusunun kızına geldi, kızcağızın yetiştirme yurtlarını, özel eğitim gören öğrencileri, huzurevindeki yaşlıları ve morale ihtiyacı olan akla gelen her grubu belli aralıklarla destekleyen bir melek olduğunu öğrendim. Yeterince büyümüştüm, çok bile büyümüştüm. Soluğu yanında aldım.

Zannediyorum ki, yurtlar soğuk, ranzalı odalarda onlarca çocuk kalıyor, bakıcılar insafsız, dayak, taciz, açlık, baskı her türlü zorluk var. Nasıl dayanabildiğini soruyorum, diyor ki:
-Eskidenmiş onlar. Devletin en iyi yaptığı iş yurtları düzenlemek oldu. "Sevgi evleri" var, beş altı çocuk bakıcılarıyla evlerde kalıyorlar. Sosyal etkinlikler düzenleniyor, takip ediliyorlar. (Allah'ım, ne olur doğru olsun, ne olur gerçekten bizde de yüz güldüren, düzgün işler yapılmış olsun...) Bizim bir grubumuz var, arada buluşup onları bir yerlere götürüyoruz. Başka etkinlikler de oluyor. Dilerseniz sizi de söylerim, whatsapp grubuna eklerler, müsait olduğunuz etkinliğe siz de katılırsınız."

Duyduğum haberden mutlu, bir işe yarayacak olma ihtimalinden dolayı heyecanlı ayrıldım yanından. Birkaç gün sonra telefonum bipledi, gruba katılmışım. Ekleyene teşekkür mesajı yazdım. Tanıştık. Kimsin, ne yaparsın, elinden ne gelir....
Beş gün sonra ortopedik engelliler okulunda verilen moral organizasyonunda udumla sahnedeydim.



Kim için?
En çok kendim için... Ben kazandım, herkes kazandı. En çok sevgi kazandı.



Aylar, belki de yıllar sonra ilk kez o gün heyecanlandım, gelecekten korkmak yerine umutlandım. Farkettim ki toplumda melekler de var, iyi insanlar, mutlulukla mutlu olan kıymetler var.

Öğrendiğim kadarıyla yurtların düzenlenmesi eski Aile Bakanı "Fatma Şahin" tarafından yapılmış, Ak Partiyi desteklemediğimi beni tanıyan herkes bilir. Gözümle görmedim ama duyduklarım öyle mutlu etti ki beni, helal olsun Fatma Şahin. Helal olsun!




14 yorum:

  1. Dolu dolu yaşamak bu olsa gerek. Gönülden tebrik ediyorum sizi. Sevgi evlerinde kalan öğrencilerimize yaptığımız ev ziyaretlerinde çok güzel bir ortamda yaşadıklarına şahit olup sevinmiştim. Siyasi duruşlarını eleştirsem de yapılan doğru işleri alkışlamak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben daha yeni başladım, halbuki siz çoktan gitmiş, o yürekleri sevindirmişsiniz bile. Asıl ben tebrik ediyorum sizi.

      Vallahi alkışladım, ayakta alkışladım hem de.

      Sil
  2. Ne güzel yapmışsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. di mi, yıllardır bunu heyecanla yapanları gördüm, daha da mutlu oldum.

      Sil
  3. Aynı şeyi ben de yapıyorum. Sadece konuşmak. En sonunda eşimle ciddi bir şekilde konuştuk. Ve esirgeme kurumunda değil tam olarak söylediğin gibi evlerde kaldıklarını öğrendik. Hatta internette yaptığımız araştırmadan, orada çalışan bir kişinin yazdığı yazılardan öğrendik.

    Sonra benim doğup büyüdüğüm site de evleri olduğunu kardeşimden öğrendim. Çok sevindim. Anne baba sevgisinden mahrum olmalarını karşılayabilecek hiç bir şey yok tabi ama yine de olanakları güzel bir yaşamları olduğunu öğrenmek gülümsetti beni. İşe alınma öncelikleri varmış mesela. Kimin zamanın da düzeldiğini bilmiyordum.

    Ne güzel yapmışsın de kubad, buraya yeni yazı girişin de çok mutlu etti beni. Hadilemeye gelmiştim. :)

    Anneanne oluşunu da tebrk ederim bu arada. Büyümüşlerdir onlar da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla, tatsız bir anımda denk geldi, silkeledi beni, mutlu etti. İhtiyacım varmış güzel şeyler duymaya...
      Ayyy torunları sorma, büyüdüler de koca istiyorlar ayol. 7 aylıklar daha. Ne çabuk ergen oluyorlar bunlar.

      Sil
    2. Hadi ya kısırlaştıracak mısın ne yapacaksın? Yeterince işin yokmuş gibi bir de koca bul ohooo. :D

      Sil
    3. Sahiplendirmek istiyorum ama endişe ediyorum da bir taraftan. Kolay değil can emanet etmek.
      Ama 3 kediye birden bakmak da oldukça zor.

      Sil
  4. Çok güzel bir şey yapmışsın. Yıllardır bende isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da iyi geldi.
      Teşekkürler yorumun için

      Sil
  5. Harika! Benim de yurttaki cocuklarla bir hatiram var. ben de oturup dusuneyim, onlar icin ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırlıyorum, okuyunca çok etkilenmiştim.
      İnsanı olduğu şımarık dünyadan çekip yere çarpıyor bu tür işler. Neyse ki eski dönemlerdeki kadar tatsız ortamlarda değillermiş.

      Sil